YANG DATANG MELAWAT:

Hye Semua!!

Hye Semua!!
Cik Eyla Sulaiman
My photo
Semanggol, Perak, Malaysia
Assalammualaikum kpd smua.. slmt brkenalan.. n pd yg sudi mengikuti blog ak nie thanx a lot ya.... pd yg ske follow, pd yg xsuke jgn la follow oke... (:
MASIHKAH ADA CINTA

Klik link dibawah untuk baca Novel :
Powered by Blogger.

Monday, December 12, 2011

Anugerah Terindah

Salam... Hye sayang2 jelita dan hensem sekalian alam..

Hari nie nak share story berkenaan aktiviti pada weekend yang lalu
Tarikh : 10.12.2011 hingga 11.12.2011
Lokasi : Taiping Perak Darul Ridzuan
Tetamu Istimewa : Siti Zarina and family's

Sharing is Caring.... apa kaitan? ada la kut terkait sikit2 kann....
oke... Sabtu yg lepas, My BFF dari Seremban, Negeri Sembilan bertandang ke kampung halaman saye
iaitu di Kampung Ban Pisang, Tebuk Pancur.. dekat mana?
Bukan Kampung Pisang yg Hantu Kak Limah Balik Rumah tue ye...
ini Kampung Ban Pisang, Tebuk Pancur.. berjiran dengan Kampung Bukit Merah di Daerah Kerian Negeri Perak.. uhhhhhh.. details betol.. ke nak Google Maps sekali? he3...

Oke2.. back to the story mory nye ye....
Tengah hari tue saye pun bawa la diaorang semua balik ke rumah dulu untuk rehat-rehat and lunch.. dah tengah hari kan.... disebabkan pagi itu saye sibuk di Pejabat berikutan dengan penyerahan Borang BR1M *paham2 la yer.. sume duk tengah sibuk isi form nie.. duet tue... So mak saye lah yang menyediakan juadah untuk tengah hari itu.. Tapi masak2 kampung je la... sambal udang, ikan goreng, sambal belacan and ulam salad... Tapi masing2 berselera betul makan. Alhamdulillah... Sory yer kalau menu nie tak seberapa...

So.. dah rehat2 semua... Kami pun bertolak ke Suka-Suka Homestay di Air Kuning.. Dekat sikit nak merayau-rayau kat town kannn.. Merayau la sangat... sampai je kat homestay.. kemas apa yang patut.. rehat-rehat... elok nak keluar, hujan turun dengan lebatnya... alamak..... cancel la plan untuk lepak2 dekat Lake Garden petang tue.... Dah hujan macam tue kena la tukar plan.. Pergi ke tempat yang berbumbung supaya xla menjadi mangsa hujan kannn... Kami pun menghala ke Taiping Sentral... Pusing2.. Jamu mata then terus ke Tesco yg bersebelahan... Beli barang keperluan untuk memasak *Dinner and Breakfast... 

Ingat kan hujan tidak berpanjangan rupanya melarat sampai ke malam... Cadang nak ke Night Safari kt Zoo Taiping.. but dah hujan.. sekali lagi tukar plan.. balik ke homestay n maen masak-masak.. seronok sungguh ada chef2 jemputan yg pro memasak.. hape lagi.. ketung ketang la dapur malam tue... pkul 10 mlm mcm tue baru kami menjamu selera sambil melayan Cerekarama at Tv3... Siti Saleha berlakon kannn.... khusyuk je sume tengok.. padahal sume melayan mata masing2.. NGANTUK siuttt.....
Sembang2 sekejap dengan Piena.. then terus tertidur.. simpan tenaga untuk melangkah dengan penuh bersemangat esok pagi...

Malam tue asyik terjaga jer dari tido... Piena pun same... ghupe2nye masing2 tak tahan sejuk.... he *Saye oke sikit sebab dah biasa dengan cuaca sejuk dekat Taiping nie.. Off air cond and on kipas.. tue pun sejuk nya sampai ke tulang.. hehehehe.. amek sume... tapi besttttttttt.. sampai kejang kaki nie... sikit je la.. :)

Pukul 6.30 pagi macam tue saye dengan Piena da start siapkan breakfast untuk pagi tue..
Menu : Bihun Goreng, Nugget + Sosej + Fries, scrambled egg, Mushroom soup+Bread, Cucur + Teh O Panas..

Perhhhhh.... banyak betol masak yer... Untuk bekal dalam perjalanan sekali..

But yang tak tahan nyer tue.. lepas abis makan semua makan pencuci mulut plak lepas tue
VANILLA + LIME ICE CREAM di pagi buta.. hahahahahaha.. muka semua berkerut-kerut je tahan sejuk.... giler ah...

Oke.. Lepas tue semua bersiap2 and menuju ke destinasi utama iaitu MAXWELL HILL a.k.a BUKIT LARUT.. But disebabkan tiket habis dijual, tak dapat lah nak bawa diaorang semua menikmati keindahan Bukit Larut... 

Then ke destinasi kedua iaitu BURMESE POOL a.k.a BATU HAMPAR...
Tengok jer air sume xcited nak mandi.. he3.. tapi kali nie tak boleh la yer.. masa dah suntuk.. banyak tempat lagi nak g lepas nie...


Selamat datang ke LAKE GARDEN a.k.a TAMAN TASIK TAIPING yang cantek menarik tertarik kau memang the boom bastik...
hah.. kat sini sume pakat jadi photographer and model tak bertauliah yang pastinya bebas dari segala bayaran...





Oke.. Jom tambah pengetahuan dengan melawat MUZIUM PERAK...
sebelum masuk jum bergambar dengan Ular Sawa dulu yer... siap print and framed lagi... 
Masuk dalam lagi lah.. wooooooowwwwwwww.... i yg orang Taiping nie pun kagum... sangat2 lah berubah... Tahniah pada pencetus idea... 


Lepas tue, BALIKKKKKKKKKKK..... 
oke.. dah sampai masa untuk berpisah... Bye2 Piena and adik2 and anak2 sedara yang happening semua.. nanti laen kali datang lagi yer.. jangan segan n serik untuk bertandang ke Teratak kami lagi.... Walau kami tak berapa nak mesra alam tapi kami sangat suka and menghargai kedatangan anda.... hehehehehe.... abah i memang seorang yang pendiam... i je yang kepoh sikit.. sikit je la.. hehehehehe

More Picture just go to https://www.facebook.com/EylaSulaiman *Just for friends only.. :)


Thursday, December 01, 2011

Demam ASST

Salam.. Hye u olls...

Hari nie nak story mory pasal ASST...
Kepada kaki-kaki Novel sekalian, Anda mesti xasing dengan ASST kannn??
Betul x?? Siapa setuju angkat ibu jari kaki...
Hehehehehehehe

Oke... back to the main topic... ASST...

Meh sini nak memperkenalkan 
( Padahal semua orang dah kenal kut dengan novel nie) Apa ada hal... 
Nak kenalkan jugak... :D

Tadaaaa.....
Awak Suka Saya Tak? By Melur Jelita 
Nak lebih info boleh la berkunjung ke blog Kak Melur Jelita nie

Ataupun... join Open Group dekat facebook sana tue... 

Macam-macam info yang boleh diketahui oke...
Selain tue boleh la berkenal-kenalan dengan pencinta-pencinta setia ASST di seluruh negara...

Nak cerita lagi nie...
Insyaallah cuti tahun baru cina 2012 nanti, diaorang bercadang untuk buat perjumpaan sambil holiday bersama semua pencinta-pencinta ASST dan termasuklah sekali penulis novel tersebut...
So... apa-apa info berkenaan percutian ini hendaklah secara terus ke Open Group 
AWAK SUKA SAYA TAK? HILMAN YONG DAN INTAN ZULAIKHA -Facebook

Search sekarang jugak ye.....
Ehhh... lupa pulak nak bagitahu dekat mana lokasi percutian tue nanti
Lokasi nya adalah di TER - Terengganu Equestrian Resort Terengganu..
( Usha sikit resort nie)

Mana la tahu boleh belajar tunggang kuda macam yang Intan buat kan..
Nak-nak pulak kalau dapat Instructor yang hensem lagi berkarisma macam Hilman Yong Abdullah kan...
*Apa ye nama kuda nie? Lupa sudah... besar gile.. 




* Demam ASST sedang melanda seluruh peminat novel di  seantero dunia.... 

Wednesday, November 30, 2011

Azam Tahun Baru

Salam... Hye Ladies.. 
* Kenapa Ladies je? sbb Azam Tahun Baru nie more to Ladies la kn... 


Sebab apa? Apa yang Ladies sangat tue??
Jeng.. Jeng.. Jeng....


Disebabkan sekarang nie susah sangat nak dapatkan jawatan tetap dalam government kan... Maka terhasillah Azam yang satu ini.

Oke... Tak terlambat lagi kan kalau Cik Eyla Sulaiman nie nak berkongsi
apa sebenarnya Azam Tahun Baru kali nie.... (*Tahun lepas punya azam apa ye? Dah tertunai ke belum??)


Azam Tahun Baru 1433H :

i)   Belajar menjahit from A to Z... ( Jangan miss sikit pun )
ii)  Tingkatkan ilmu dan juga skill jahitan manik *Belajar sebanyak style n kaedah yg mungkin (minat sangat  nieh)
iii) Try jahit baju sendiri dulu dan buat perincian manik *Sebelum nie pun jahit menjahit manik n labuci dekat baju nie memang dah selalu buat.. Cuma hantar tempah jahit baju je la.... Tapi kali ini pastikan100% buatan sendiri.. 


 BILA DAH CONFIDENT:

iv)  Promote jahitan baju n perincian manik dekat kawan-kawan *Dalam blog n facebook terutama sekali..
v)   Dapatkan customer *Mula dengan kuantiti yang sikit dulu ikut kemampuan.
vi)  Agak-agak berkeyakinan dan free dari tempahan yang menimbun, cari stok kain pasang, jahit baju design pelbagai.. Then jahit perincian, promosi kan dalam blog dan juga facebook sebagai side income.
vii)  Kembangkan perniagaan, daftar dengan SSM dan buka butik pakaian sendiri... Jual pelbagai koleksi baju muslimah, Mungkin juga boleh jual sekali pakaian wanita(blouse,skirt labuh, t-shirt dll), aksesori wanita, shawl, beg dan lain - lain lah...


LEPAS TUE BARU BOLEH CAKAP YANG AZAM NIE DAH TERCAPAI


AZAM UTAMA


Pastikan yang menjelang Bulan Syawal tahun hadapan (2012), Anda sudah mampu menerima tempahan baju dan jahitan manik!!

Oke.. Pandai ke Cik Eyla Sulaiman nie jahit manik or labuci or perincian?
Jum usha sikit antara hasilnya sebelum ini :

Kira lulus la tue ye??

Semalam Cik Eyla pergi ke rumah seorang tukang jahit nie... Dan mendaftar untuk kursus jahitan manik yang akan diadakan dalam masa terdekat nie anjuran MARA... 
Tak sabar nak tunggu hari tue tiba... Best.. Best.. Best.. 



Tuesday, November 29, 2011

Semarakkan Cinta

Salam.. Hye Readers sekalian alam... ( Cik2 Jelita & Encik2 Hensem Semua *Semua dlm dunia nie jelita & Hensem yaa ) Orait... hari ini dengan senang hatinya Cik Eyla ingin berkongsi detik bahagia pasangan pengantin yg dah selamat bernikah pada 26hb Nov. 2011 ( Sabtu ) n Majlis Persandingan nya pula pada 27hb Nov. 2011 ( Ahad ) yg lalu..... Ahad tadiii.. Pengantin Baru la nie.... :) Pasangan Bahagia nie bernama Afiq n Faryda... Meh nak kenalkan pasangan pengantin nie.. 

Pahang & Perak.. jauh jugak tue.. Tapi dah tertulis,maka bertemu lah mereka dan disatukan dengan ikatan suci ini.. cececece.... ayat jiwang karat pulak yeh... ;p 

Majlis nie ala-ala pertemuan semula dengan kawan - kawan sekolah pulak... ramai jugak la yg kami jumpa kat wedding Faryda nie... Siap bagi kad jemputan lagi.. next wedding ceremony yg akan kami bertandang... Jaga2 ye encik Hayat... Pelamin ko pulak mangsa kami seterusnya... kasi ROBOH... Hehehe... niat agak x baek disitu.. :D Meh tengok sikit siapa yg kami jumpa dekat majlis tue... Tapi nie br sebahagian.. ada lg yg xtermasuk dlm gmbar nie... 



Lepas dh selesai sesi fotografi pengantin dengan photographer bertauliah, tibalah giliran photographer n model xbertauliah pulak nak sambung tugas ye... oke.. encik2 photographer boleh duk rehat kejap.. biar kami pulak take over yeh..  Gamat pelamin tue kami kerjakan.. lepas sorang, dua orang, tiga orang panjat... Selamat la pelamin tue kukuh ye... Dan inilah antara hasilnya setelah bertungkus lumus..





Nak cerita nie... agak lawak n mengharukan sungguh.. Nak balik tue, lepas salam n peluk cium dengan pengantin perempuan je ye, Puan pengantin pun cabut la sekuntum bunga ros n bagi pada Cik Eyla nie.. 
( Semua maklum yg Cik Eyla nie Cik Bunga ) Senyum selebar yang mungkin.... Lepas tue... Puan Pengantin melangkah ke meja makan beradap siap angkat 2 jambak bunga hiasan meja ( Bunga hidup of course ) then datang kat kitaorang yg dah tercengang nie.. "Nah.. bawak balik.." Gulppp.... dah rasa macam semua orang tengok kami je.. hahahahahaha.. Terus buka langkah seribu n menuju ke kereta dengan gelak yang terbahak - bahak ( Buruk beno perangai!) hahaha.. control maluuuuu.... Xpernah lg orang buat... pengantin bagi 2 jambak bunga untuk kawan bawa balik..  
Haru.. Haru... Tapi.... TERIMA KASIH PUAN FARYDA... Saye Sukaaaaa...... :D 

Nie la Muka xcited + malu... :D 
Malu tapi Mahu!


Lepas tue Roziah merangkap kawan yang bertanggungjawab memandu kereta untuk membawa kami ke majlis persandingan tue tanya nak ke mana2 lagi x? kami nie xkesah... bawa je la ke mana2 pun... ikut sajaaaa.. Hehehehehe..... Destinasi pilihan ke Kuala Gula..Untung2 boleh pegi tengok Sanctuary yg ada dekat sana ke kannn.... Dah xjauh nak sampai, hujan pulak turun dengan lebatnya... Kami pun berpatah balik... Tapi masing2 xmao balik lagi nieh.. alang2 dah keluar bila lagi kannn.. bukan selalu dapat peluang...

So... JOM CARI MAKAN.. Semua dah kebulur dah nie... Berpatah balik ke Bukit Merah untuk menjemput insan yang bakal menaja makan petang kami pada hari ini.... Mr. R... Tettt... Then.. masuk ke kawasan Lake Town Resort usha2 kawasan sekeliling dan kami decide untuk menjamu selera di KFC at Hentian Rehat Bukit Merah... Jum Serbuuuuu..... Sementara Mr. R order.. Posing la tunggu lagi... :D




Sekian sahaja untuk kali ini.... 

Thanx kepada Mr. R yg menaja makan kami pada petang tersebut.. 
Terima Kasih Daun Keladi, Esok Lusa Belanja Lagi... 
:D

Saturday, November 26, 2011

Update Status Di Facebook

Semakin Laju Aku Berlari, Semakin Cinta Itu Menjauh Pergi.
Lantas Tidak Lagi Ku Mengejar,
Kerana Kau Hanya Bahagia Bila Ku Berhrnti.


Copy Cat dari Novel Jauh Dari Cinta karya Adah Hamidah


* Perkara inilah yang aku sedang lakukan..... Hanya melihat kau melangkah pergi dengan segaris senyuman~ xakan aku kejar dikau lagi.... pergilah mencapai bahagia yang tercipta buatmu ^_^

VCO dari Catalyst

Salam.. Hye Readers!!!

Oke.. hari nie nak kongsi dgn u olls semua tentang khasiat VCO....
ape ke VCO nie??

VCO ataupun nama panjangnya Virgin Coconut Oil

Banyak khasiat yg akn dpt d perolehi klu mengamalkan pengambilan VCO ini...

  • Terutamanya yang mempunyai masalah Allergy ( Macam cik Eyla Sulaiman nie ) sangat2 berkesan taw... Kalau dulu pantang silap makan sikit mesti gatal2 badan nie... tapi sekarang tidak lagi... Alhamdulillah... 
  • Selain itu ia sangat membantu kepada yg mempunyai masalah berat badan tue.... Macam yg cik Eyla perasan sekarang nie, badan nie terasa macam berkurang sket berat badan ny.. ( sikit je ye ).. 
  • Tapi jangan risau, kepada yg kurus ramping tue juga boleh ambil VCO nie sebab ia xakn menyebabkan anda2 semua bertambah kurus sebalik nya menambah berat badan anda... Kepada yg dh oke tue, VCO akan membantu berat badan anda untuk kekal mantain gitu.... So, mungkin berat badan CIk Eyla selama nie x ideal dengan ketinggian kut.... Dats why la berat badan turun.... 
  • Lagi satu, selepas pengambilan VCO ini, sistem penghadaman menjadi lebih baek... perut sentiasa terasa lapang.. kalau dulu.... lepas makan ke mesti rase senak n sebu je perut nie... sekarang tidak lagi....
  • Kepada yg ada masalah jerawat ( macam Cik Eyla nie jugak ) boleh cuba amalkan VCO... jerawat yg baru nk tumbuh tue akn cepat surut n kering... Selain makan, VCO juga boleh disapu pada wajah... Mula2 pakai tue memang la melekit n berminyak ( dh nama pun minyak kan ) tapi lepas bangun pagi tue n bilas, kulit muka akn terasa lebut sangat ~ Cik Eyla dah try dah... mmg best... 

* VCO nie berbentuk softgels... tapi selamat la softgels kan.... Cik Eyla Sulaiman nie kan ke allergy nk telan ubat dlm bentuk pil nie.. klu jenis cecair tue laju je... tapi disebabkan softgels, senang je la nk telan.. hehehehehehe :D



Friday, November 25, 2011

Private Diary on My Phone

Yeayyyy!!!!...

xcited je lebih....
Hehehehehe... Pagi td duk godek2 page mobile9.com terjumpa la software berguna nie..
hehehehe.. tanpa berlengah terus je download n install....
Teruja.. Teruja......
:D
* Gambar ini d ambil using webcam lappy sy ye.. dats why la xbpe nk malatop mcm HDR Camera tue ;p

Siap install software Piano lagiii..
Pandaiiiiiiiii ke nak maen...?
Apa susah.. tekan - tekan je la....

Lagi satu yg menariknya...
Mutu camera hp Samsung nie xad la setanding Sony Ericsson but.... still superb!!
Tapi dengan bantuan software HDR Camera yg di install, Wow!!!! Makin superb lah gambar2 yg diambil oleh Chinta Hati Saya Sambung Galaxy Ace S5830 ini!!!!


Baju Anganku Musnah!!!

K.E.C.E.W.A Melanda D.I.R.I

Pepagi lagi ( sebelum masuk kerja ) punya la excited merempit untuk pegi ambil baju yang ditempah...
akibat dh lambat.... xcheck n trus blk ke opis....
Sampai2 tue terus buka bungkusan n tengok.... dup..dap...dup...dap....
Sekali... Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
KENAPA MACAM NIE????

Kurung Moden yg straight?????
xpernah lagi ak tempah baju jd seteruk nie!!!!
Isk.... punya la xcited nak jahit manik n labuci2 dekat baju tue untuk pakai lusa, alih2 jadi macam nie.... agak2 korang la, klu jadi kat korang mcm mana? Mesti macam nak nages kan????
Kaen tue dah la mahal... isk... isk... isk... isk..... ;(

Padahal br je minggu lepas pegi ukur badan.... Rasanya berat badan xad la turun.. tp knp baju tue jadi besar sangat??? Tangan pulak xhengat panjang nye!!! Saiz badan sape la yg d ikut tue....

Memang xdapat la nk sama tema dengan kawan kite puan pengantin ahad nie... isk... sedih betul la.....


Love From Cameron Highlands

| xhabis habis dengan Cameron die ye |

Kenapa la asyik terlambat je nk update entry sejak lately nie ntah.... tapiiii.. selalunye pun xad la cepat mana pun.. ye dak... hehehehehehehe....

Kenapa Love From Cameron Highlands??

Sebab Puan Myra Myranda pegi honeymoon pegi honeymoon dekat sna mggu lepas....
Xcited semacam ko nyah!!!! ye la... Orang dah ada husband kannnnn....
Tapi xpe.... janji ko ingat jugak dekat aku kn....
Buktinya..... sebelum balik tue dak Myra call Cik Eyla Sulaiman nie tanya nak apa x?

Pucuk di cita ulam mendatang... Tunggu lagiiiiiii......
Nak BUNGA ROS N SAYUR!!!!!!
Strawberry xMAO ke??
Hurmm... xnak lah.. yg penting BUNGA ROSSSS tue... :D

Dan Hasilnya :


Sejuta Kali Cantek.... 

Rumah pun dipenuhi dengan haruman Bunga Ros di setiap detik..... 
Owh indahnya hari-hariku bersama Bunga Ros disisi..... 


Wednesday, November 23, 2011

Wedding Ceremony

| Siapa Pulak Yg Bersanding Nie?? |

Encik Mohd Shahrul & Puan Siti Amira

Actually dh seminggu pun diaorg nie bersanding...
Tak teringat nk update dlm blog nie ha... sorry yer... Tapi kenapa mesti sorry plak?

Diaorg nie bersanding pd tarikh 12hb November 2011 haritue... Xmao la ckp bebanyak...
jum layan pic diaorang yg sempat di snap oleh Cik Eyla Sulaiman nie yeh....
Check it Out!!!!!















Thursday, November 10, 2011

Selamat Pengantin Baru!!!

| Bulan November Dah Tiba |

Bulan yang Romantis barangkali tue sebab ramai yg pilih bulan nie untuk dijadikan detik bersejarah diaorang..

Tapi, Romantis ke? ke sebab bulan November nie da start cuti sekolah.....
Memang pun kannnn...... 

Semalam 09/11/11 ex-classmate merangkap ex-housemate Cik Eyla Sulaiman masa study dekat Politeknik Ungku Omar Terchenta sudah selamat bergelar isteri orang.. Ape ye nama husband die? hilang ingatan kejap..
Ermm... Shahrul kut... ( Kalau salah sorry ye Puan Myra Myranda )

Ini Gambar time Puan Myra Myranda nie bertunang

Cantik kan.... Tapi dah macam nak nikah terus pn ada jugak....
tyme Puan Myra Myranda nie bertunang Cik Eyla Sulaiman xdapat attend...
sebab ape ntah... Maybe mse tue sibuk dengan Final Project kut...

Kenal Puan Myra Myranda nie time study peringkat sijil dkt PUO dulu tahun 2006...
N sekali lagi kami berjumpa masa sama2 continue untuk diploma dekat PUO yang Terchenta tahun 2010 sampaikan dapat offer dari Politeknik lain boleh ditolak sebab nak continue dekat PUO Terchenta jugak...
Sengal betol Dak Eyla Sulaiman nie... Orang lain xpernah buat lagi rasenya...
Sebab apa??? Sebab yg dapat Offer tue dr Politeknik Arau Perlis... Jauh... Xleh balik slalu...
Nanti rindu dekat Lake Garden.. Ada kaitan ke??

Asalnye dak Myra nie nk pilih 11/11/11 utk tarikh nikah die.. Tapi xad rezeki agaknya sebab tarikh tue dah full book... Tok Kadi pun xmenang tangan nak handle sume akad nikah....

Tapi apa2 pun, kebahagiaan setiap pasangan tue bukan bergantung kepada kecantikan tarikh yang dipilih...
Tapi toleransi pasangan tue untuk mengawal laluan yang bakal dilalui mereka..

Ishh... xbole bagi nasihat lebih2.. Macam la awak tue dah kawen kan.... oke.. stop!!!

12/11/11 bersamaan dengan hari Sabtu ini ialah tarikh majlis persandingan di rumah pengantin perempuan..
disebabkan rakan2 baik yang laen agak jauh n mungkin xdapat datang,
dengan senang hatinya Cik Eyla Sulaiman meminta bonda dan ayahanda nya untuk menemani puteri sengal mereka ini untuk bertandang ke majlis persandingan dak Myra tue nanti... Segan pulak kalau xberteman kan....

Oke... cukup untuk hari ini!!



Wednesday, November 09, 2011

Jom Baca Novel Secara Online

Assalammualaikum....

Hye kwn2 n Bloggers sekalian alam....
Hari nie nak share pasal page http://www.penulisan2u.my
Dekat page nie kawan-kawan semua dapat baca novel and cerpen secara online...
Kebanyakkan penulis akan bermula di penulisan2u.my ini untuk mendapatkan reaksi and komen berguna oleh pembaca-pembaca yang masuk ke page nie untuk membaca.
Seronok taw kawan-kawan semua.
Jom preview sket macam mana la rupanya page tue ye...


Kalau nak tengok secara live lagi... Klik url kat bawah nie :



Cik Eyla Sulaiman selalu jugak baca novel kat page nie.... Tapi xla baca online kn....
Save kan page tue dalam lappy n malam2 baru Cik Eyla Sulaiman membaca...
Siang hari kan bekerja... hehehehehehehehe.... :D

So... selepas membaca satu-satu novel tue tapi xfull story la ye.....
Kebanyakan novel tue akan dijilidkan dan dipasarkan oleh syarikat2 penerbit buku yang terkenal dekat Malaysia nie seperti Alaf 21, Kaki Novel, Karyaseni Enterprise, Fajar Pakeer dan lain2...

Dari sini, pembaca boleh membuat penilaian samada nak beli novel tue ataupun tidak. Dari pembacaan awal mesti kita boleh tahu yang novel tue menepati selera pembacaan kita ataupun tak... Jadi xada lah timbul isu MENYESAL sebab tersalah beli novel yang macam xkena dengan anak tekak kita nie kan...

Dari hasil pembacaan novel secara online nie, Cik Eyla Sulaiman pun dah membuat PEMBELIAN NOVEL SECARA ONLINE... Lagi senang kan... kadang-kadang kita pergi ke book store punya la susah nak dapatkan satu-satu novel tue kan... Stok habis la... macam2 la... so... kalau beli secara online nie, kita boleh la tahu samada novel yang kita nak tu ada stok ataupun  tak.. jimat masa dan tenaga... Tapi kalau xad stok pun kita boleh order dulu n pihak penerbit akan confirm semula bila novel tue dah ada stok.. Lagi satu, kadang2 syarikat penerbit nie ada buat PENDAFTARAN AHLI, so bila dah mendaftar, kadang2 anda layak untuk mendapat POTONGAN HARGA bagi setiap novel yang dibeli secara online.. BEST KAN???

So.. Tunggu apa lagi.... Jum ke page http://http://www.penulisan2u.my hari ini juga....



Mensyukuri Hari-Hari Ku

| Hari Ini Berjalan Dengan Lancar |

Alhamdulillah..... Masih Mampu Bernafas + Tersenyum + Tertawa + Apa2 Saja Yang Sewaktu Dengannya
Syukran Ya Allah.....

Hari nie tetiba nak berkongsi pengertian maksud Ayatul Kursi yang diamalkan selama ini
Banyak manfaat dari pembacaan dan pengamalan ayat ini yang mana antaranya ialah :

  1. Dapat mendatangkan hajat bila dibaca 100 kali pada waktu tengah malam setelah melakukan shalat sunat hajat.
  2. Dapat mengusir, menghilangkan dan menghindar dari gangguan jin, syetan/setan, makhluk ghoib, makhluk halus dan sebangsanya serta gannguan dari orang-orang zhalim. Bacalah ayat kursi pada setiap permulaan siang dan malam hari.
  3. Menyembuhkan orang gila dan kerasukan/kesurupan dengan cara membaca 11 kali pada orang gila dengan sambil ditiup-tiupkan.
  4. Penyembuhan segala macam penyakit dengan menulis ayat kursi pada wadah air minum seperti gelas, mangkuk, cangkir, kendi, piring, dan lain-lain.
Insyaallah jika diamalkan membaca ayat ini, akan dapat membantu kita dikala kesusahan.. Tapi jangan la bila ditimpa musibah atau susah baru nak amalkan ayat nie... amalkan setiap hari di setiap permulaan hari dan penghujung malam....

Jom preview Ayatul Kursi dan Maksudnya :


Saturday, October 22, 2011

Mungkin Ini Sudah Cukup

CUKUPLAH AKU MENCINTAI DALAM DIAM ♥

Kalau kita sukakan seseorang,
jangan berita
hu si dia.
Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya
Tapi luahkan pada Allah,
beritahulah Allah.
Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita ..

Cintai Dia Dalam Diam,
Dari Kejauhan Dengan Kesederhanaan & Keikhlasan

Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH
"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH."
(Adz Dzariyat : 49)

Tetapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah, berdoalah & berpuasalah
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji.
Dan suatu jalan yang buruk."
(Al Israa' : 32 )



Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang,
Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanya & Dia telah menciptakan sseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.
Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang,
namun kau tahu cintamu tak terbalas
Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu & Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu

Cukup cintai dalam diam
bukan kerana membenci hadirnya
tetapi menjaga kesuciannya
bukan kerana menghindari dunia
tetapi meraih syurga-NYA
bukan kerana lemah untuk menghadapinya
tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus & menyelusup

Cukup cintai dari kejauhan
kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkan dari ujian
kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan
kerana mungkin membawa kelalaian hati-hati yang terjaga

Cukup cintai dengan kesederhanaan
Memupuknya hanya akan menambah penderitaan
menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan

Cintailah dengan keikhlasan
Kerana tentu kisah Fatimah dan Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati
tetapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..??
".. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(Al Baqarah : 216 )


Jangan memberi harapan pada yang belum pasti,
kelak ada insan yang bakal dilukai,
Jangan menaruh harapan pada yang belum tentu dimiliki,
nanti hati yang kecewa sendiri.
Sebaliknya,
gantunglah segenap pengharapanmu kepada Yang Maha Memberi,
nescaya dirimu tak sesekali dizalimi,
kerana Dia mendengar pengharapanmu setiap kali & Dia menunaikannya dgn cara-Nya yang tersendiri

Cukup cintai dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan & keikhlasan
Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan
mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan
serahkan rasa itu pada Yang Memberi dan Memilikinya
biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya
"Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga."
(Umar Bin Khattab ra)


If you really love her, you won’t touch her.
Not even the slightest bit.
You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah.
Just hold her in your heart for a few more years ..
then you can do it the halal way



“Sesiapa sahaja yang memberi kerana Allah, menolak kerana Allah, mencintai kerana Allah,membenci kerana Allah & menikah kerana Allah, maka bererti ia telah sempurna imannya.” 
(HR. Al-Hakim)

HZ COPYPASTE FROM ALLAHSEEKER.BLOGSPOT.COM

Penyesalan Yang Tidak Berkesudahan

| U J I A N | YG | M E N D A T A N G |

Satu persatu masalah yang menimpa aku sejak akhir - akhir nie.... Tak tahu nak luahkan pada siapa.. hanya pada entry nie lah aku mengadu  dan semestinya pada Allah s.w.t yang maha mengetahui... Setiap satu ujian dari Allah itu pasti ada hikmah di kemudian harinya.... Tapi disaat ini, aku rasakan macam dah tak tertanggung akan kesengsaraan ini.... Sedangkan aku tahu diluar sana dan orang di sekeliling aku  lebih menderita..... Nikmat yang diberi satu persatu ditarik oleh Allah... Atas kealpaan dan kesilapan serta keegoan sendiri.... Ya Tuhan... Ampunkan lah hambamu yang terlalu kerdil ini..... Bahagia yang dimiliki yang diharapkan akan kekal hingga ke akhir hayat, namun atas  kesalahan dan keyakinan yang terlalu tinggi sehingga tak sedar telah melukakan hati insan yang sangat dicintai.... yang akhirnya  meninggalkan penyesalan yang tak sudah.... Namun hikmah disebalik perpisahan yang Allah s.w.t aturkan itu, adalah untuk memberi peluang kepada insan yang tak dapat aku beri kebahagiaan untuk mengecap erti bahagia disamping insan lain yang mungkin telah ditakdirkan  buatnya dan yang pasti mampu membahagiakannya... .... Jujur hingga ke saat ini aku masih tak dapat menerima perpisahan yang terjadi  namun aku tetap mendoakan akan kebahagiaan dan kesejahteraan insan yang pernah memberi sinar bahagia dalam kehidupan aku yang lalu...... Hanya itu yang mampu aku lakukan bagi menebus segala kesalahan aku padanya...... Namun.... andai diberi peluang, aku teringin  sangat untuk memohon maaf secara bersemuka dengannya..... Mungkin sebab tak mendapat kemaafan darinya, aku terlalu sengsara dengan rasa menyesal yang menebal didalam hati ini... Sungguh aku terlalu sengsara dengan perasaan bersalah ini..... Mungkin selepas mendapat kemaafan yang ikhlas darinya, hati ini mampu untuk tenang....... Ya Allah.... Kau berikanlah kekuatan kepada ku untuk menghadapi perasaan ini..... Walau 3 tahun dah berlalu, namun perasaan bersalah itu tetap menebal di dalam hati ini....... Hingga satu tahap aku rasakan tak terbendung lagi untuk menahan perasaan kesal ini....  Hanya air mata yang mampu mengalir untuk menggambarkan betapa kesalnya aku..... Rasa bersalah padanya juga pada mak dan abah..... mak dan abah terlalu sayang dan senang dengan kehadiran dia dalam keluarga kami... tapi.... aku dah memisahkan mereka dari dia.... Ya Allah..... betapa bersalahnya aku pada mereka - mereka yang menyayangiku..... Kenapa aku xmampu untuk menyayangi mereka sebanyak mana mereka menyayangiku??? kenapa hatiku terlalu keras??? terlalu yakin bahawa aku mampu meneruskan kehidupan ini walau tanpa mereka disisi???? memang aku mampu... tapi keadaan macam ini lah yang harus aku lalui.... hidup dalam keadaan yang penuh penyesalan dan keseorangan.....

Entah sampai bila lagi aku mampu untuk menanggung semua ini..... kesihatan aku dalam beberapa hari ini pun sangat-sangat membimbangkan.... Pelbagai kemungkinan yang aku jangkakan..... Untuk buat check up di hospital, aku takut untuk berdepan dengan keputusan yang bakal doktor beritahu... tapi... berteka teki macam ni lebih membuatkan aku sengsara.......Ya Allah... apakah sebenarnya penyakit yang aku hidapi.... Tak sanggup lagi rasanya untuk menyusahkan ahli keluarga aku..... Ya Allah... berilah peluang kepadaku untuk menebus segala kesalahan ku didunia ini terlebih dahulu.....


Alhamdulillah

| Dah tercapai niat di hati |

Syukur tak terkira dapat jugak beli hp yg diidam2kan.... Sonok lah tue kan.....

Senyum lebar je die kannnnn....
Macam nie :
( ^____________________________^ )
eh.. dh ckup lebar ke tue????

Cukup. Lah. Tue.

Jangan nk senyum lebar sgt k....

P/s : Hp canggih2 nie mkn bateri ke hape?
cpt btl low... ish... nk kena usung ke sana sini charger n usb cable tue.... 

Wednesday, September 28, 2011

Samsung Galaxy Ace S5830

| O.k.e | T e r i n g i n | Y g | N i e | P l a k |


Samsung Galaxy Ace is a new mobile which is also called as Samsung S5830 which is available at decent price in India. 5.0MP camera and 3G connectivity are good features.

Samsung Galaxy Ace features and specs:
    * Network : Quad band GSM , 3G HSDPA
    * Display : capacitive touchscreen, 256K colors , 320 x 480 pixels
    * Accelerometer sensor for UI auto-rotate
    * Touch-sensitive controls
    * 3.5 mm audio jack
    * Expandable memory : microSD, up to 32GB
    * GPRS/EDGE
    * 3G HSDPA
    * Wireless LAN Wi-Fi 802.11 b/g
    * Bluetooth v3.0 with A2DP
    * USB v2.0 microUSB
    * CAMERA : 5 mega-pixel, 2592×1944 pixels, autofocus, LED flash , Geo-tagging
    * Video recording : QVGA
    * OS : Android OS, v2.2 (Froyo)
    * Messaging : SMS(threaded view), MMS, Email
    * Stereo FM radio
    * GPS with A-GPS support
    * MP4/H.264/H.263 player
    * MP3/WAV/eAAC+ player
    * Google Search, Maps, Gmail,
    * YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
    * Battery : Li-Ion 1350 mAh



Monday, September 12, 2011

Kisah Mak + Pamoga + Tangga Bergerak( Escalator )-mak yg pggl

09 September 2011 / Jumaat 12.30 Tgh Hari


Nak dijadikan cerita 9 Sept 2011 / Jumaat tadi.. Time rehat office memang slalunya Cik Eyla Sulaiman balik ke rumah ( al maklumlah jarak umah ke office dekat bebeno.. 5 minit je pun ). Disebabkan hari Jumaat, so tyme rehat lama la sikit dr hr biasa kn... Sambil2 ngunyah apa2 yg patut dekat dapur tue, Cik Eyla Sulaiman pn cakap la dekat mak.. “ mak, Pamoga kita dh nak habis.. esok kita pegi la GIANT TAIPING beli Pamoga nie... angah, achik ngan ateh pn nak kirim kn.. boleh la kita beli sekali...” mak pun balas “ok la...” nak kena pulak tyme kami sembang2 tue Encik Faizal (btl kut spelling mcm nie ) tgh online dekat Radio Perak FM.. duk promosi Pamoga la.... lps tue dgr dia ckp “ hari nie smpai ahad saya akn berada di Pusat Jualan Vida Beauty TESCO TAIPING..... “ Cik Eyla Sulaiman n Puan Rohani pun saling berpandangan la.. n Cik Eyla Sulaiman pun “ hehehehehehe...., jum pegi Tesco esk mak...” mak pun apalagi.. saat yang ditunggu2.... “Esok petang kita pegi....!!!”..

10 Sept 2011 / Sabtu 4.15 Petang
Puan Rohani & Pamoga
Serta Jurucakap Pamoga – Encik Faizal dari Vida Beauty
Tesco Taiping

Memang rezeki mak ( Puan Rohani ) agaknya untuk berjumpa dengan Encik Faizal jurucakap produk Pamoga keluaran Vida Beauty nieh....

Sebelum bertolak dari rumah tue, tiba2 En. Sulaiman ( abah ) p kat mak n bagi duit.. suruh belikan sebotol Pamoga jugak untuk abah... hehehehe.....

Sampai dekat Tesco Taiping tue lebih kurang dkt2 pukul 4 la kut.... Naik ke tingkat ats terus ke Pusat Jualan Vida Beauty... Tapi orang yang dinanti2 belum sampai lagi.. still on d way... so... masuk ke dalam Tesco dulu.. beli apa2 yang patut sementara menunggu Encik Faizal sampai... Masa dekat kaunter bayaran tue, try usha2 ke Pusat Jualan Vida Beauty... jeng.. jeng.. jeng.... Dah Sampai!!!!!!! Mak pun terus pegi.... ish.. xnyempat2.... Seronok betul dapat nyembang dengan Encik Faizal... macam2 d tanya mak... tue pn kalau bole, nak sembang lama2 lagi tue... hehehehehe.... macam artis pulak Encik Faizal tue yeh.... teringin sangat mak nk tengok.. selama nie duk dengar celoteh n suara Encik Faizal je kt radio tuh... ni da dapat peluang face to face.. memang xlepas peluang la kan....

So.. dah puas hati kan mak.... dapat tengok n dapat bersembang sekali ngan Encik Faizal mak tue kan... ngalah kan kite yang single nie la plak kan... hehehehehehehe... apa2 lah demi mak... Tapi selamat la En. Faizal lpe nme mak kn.. klu die mention nama mak msa tgh online dkt Radio Perak FM semalam tue lagi la kn..... tp dia ad mention gak pasal belian RM700++ tue kn... kire mak la tue ye....huh.. nie yg jelous nieh.. xpe.. xpe... :D


Tapi.. nak pecah lobang sikit... Mesti ada yang confuse n tertanya – tanya kan.... Cik Eyla Sulaiman n Mummy mendaftar sebagai ahli kat Giant Taiping.. Walhal sebelum nie pun beli Pamoga dekat Giant Taiping.. Tapi kenapa kali nie beli kat Tesco taiping pulak???? Tettttt!!!! Actually macam nie.... Mak kite a.k.a Puan Rohani nie.... takut nak naek escalator ( tangga yg bergerak tue, mak la panggil )... Tue la sebab mak lebih suka pegi Giant Taping.. Coz Giant Taiping kan satu tingkat jerk.... Tesco Taiping pulak bertingkat2.. sah2 la kena naek escalator tue.... Tapi, bila dengar Encik Faizal nak datang Tesco Taiping... terus lupa dah pasal escalator yang bergerak tue.... hahahahahahaha....

Dah park kereta dekat bawah tue.. Cik Eyla Sulaiman pun tanya dekat mak “ mak nak naek tangga ke tangga bergerak???” .... n jawapan mak “mana2 pun janji dapat naek....” :D Fuiyooo..... memang betul2 nekad nieh.... Cik Eyla Sulaiman pun laju jerk ke arah escalator.. mak pun tetibe.... “alamak.. mcm mana nieh.. boleh ke naek nieh??” kekekekekeke... hape lagi.... Cik Eyla Sulaiman pun pelok le tangan mak tarik slow2 naek escalator tue... abah yg jarang shopping pn steady jerk naek.... gegegegege.. skali sekala dpt gelak kan mak memang best... dh naek satu tingkat, mak ingat dh abis.. padahal ada satu tingkat lagi... hehehehehehe...

So... itulah sebabnya kenapa mak lebih suka beli Pamoga dekat Giant Taiping berbanding beli kat Tesco Taiping or mana2 shopping complex yang ada escalator... kalau naek lift mak cakap jantung macam nak jatuh la pulok... so kepada mana2 arkitek kat luar tue, banyak kan lah bina shopping complex yg setingkat je yeh.. senang utk lawatan xrasmi Puan Rohani kite nie.....

Dan.. lanjutan dari naek dan turun escalator a.k.a tangga yang bergerak tue, sampai je rumah mak pun kepeningan kepala... xapa la mak... lepas minum Pamoga esk pagi cergas balik le tue ye... So lepas nie nak g Tesco Taiping lagi x? Hehehehehehehehehehehe

P/s : Mesti mak tido malam sambil tersenyum2 kan... N mesti jugak bila antar Pamoga n Ginger Spa dkt kwn2 mak, mesti mak cite padal Encik Faizal kan... Encik Faizal ensem larh.. Encik Faizal puteh melepak larh... kulit Encik Faizal gebu larh... bla... bla.... bla... bla.....
Celoteh xsudah oleh Cik Eyla Sulaiman






Eagle Ranch, Negeri Sembilan

Kluang, Johor

Kluang, Johor
Kahwen Kak Lynn

~True Friends~


Chenta Pic Nie ^__^