YANG DATANG MELAWAT:

Hye Semua!!

Hye Semua!!
Cik Eyla Sulaiman
My photo
Semanggol, Perak, Malaysia
Assalammualaikum kpd smua.. slmt brkenalan.. n pd yg sudi mengikuti blog ak nie thanx a lot ya.... pd yg ske follow, pd yg xsuke jgn la follow oke... (:
MASIHKAH ADA CINTA

Klik link dibawah untuk baca Novel :
Powered by Blogger.

Wednesday, November 30, 2011

Azam Tahun Baru

Salam... Hye Ladies.. 
* Kenapa Ladies je? sbb Azam Tahun Baru nie more to Ladies la kn... 


Sebab apa? Apa yang Ladies sangat tue??
Jeng.. Jeng.. Jeng....


Disebabkan sekarang nie susah sangat nak dapatkan jawatan tetap dalam government kan... Maka terhasillah Azam yang satu ini.

Oke... Tak terlambat lagi kan kalau Cik Eyla Sulaiman nie nak berkongsi
apa sebenarnya Azam Tahun Baru kali nie.... (*Tahun lepas punya azam apa ye? Dah tertunai ke belum??)


Azam Tahun Baru 1433H :

i)   Belajar menjahit from A to Z... ( Jangan miss sikit pun )
ii)  Tingkatkan ilmu dan juga skill jahitan manik *Belajar sebanyak style n kaedah yg mungkin (minat sangat  nieh)
iii) Try jahit baju sendiri dulu dan buat perincian manik *Sebelum nie pun jahit menjahit manik n labuci dekat baju nie memang dah selalu buat.. Cuma hantar tempah jahit baju je la.... Tapi kali ini pastikan100% buatan sendiri.. 


 BILA DAH CONFIDENT:

iv)  Promote jahitan baju n perincian manik dekat kawan-kawan *Dalam blog n facebook terutama sekali..
v)   Dapatkan customer *Mula dengan kuantiti yang sikit dulu ikut kemampuan.
vi)  Agak-agak berkeyakinan dan free dari tempahan yang menimbun, cari stok kain pasang, jahit baju design pelbagai.. Then jahit perincian, promosi kan dalam blog dan juga facebook sebagai side income.
vii)  Kembangkan perniagaan, daftar dengan SSM dan buka butik pakaian sendiri... Jual pelbagai koleksi baju muslimah, Mungkin juga boleh jual sekali pakaian wanita(blouse,skirt labuh, t-shirt dll), aksesori wanita, shawl, beg dan lain - lain lah...


LEPAS TUE BARU BOLEH CAKAP YANG AZAM NIE DAH TERCAPAI


AZAM UTAMA


Pastikan yang menjelang Bulan Syawal tahun hadapan (2012), Anda sudah mampu menerima tempahan baju dan jahitan manik!!

Oke.. Pandai ke Cik Eyla Sulaiman nie jahit manik or labuci or perincian?
Jum usha sikit antara hasilnya sebelum ini :

Kira lulus la tue ye??

Semalam Cik Eyla pergi ke rumah seorang tukang jahit nie... Dan mendaftar untuk kursus jahitan manik yang akan diadakan dalam masa terdekat nie anjuran MARA... 
Tak sabar nak tunggu hari tue tiba... Best.. Best.. Best.. 



Tuesday, November 29, 2011

Semarakkan Cinta

Salam.. Hye Readers sekalian alam... ( Cik2 Jelita & Encik2 Hensem Semua *Semua dlm dunia nie jelita & Hensem yaa ) Orait... hari ini dengan senang hatinya Cik Eyla ingin berkongsi detik bahagia pasangan pengantin yg dah selamat bernikah pada 26hb Nov. 2011 ( Sabtu ) n Majlis Persandingan nya pula pada 27hb Nov. 2011 ( Ahad ) yg lalu..... Ahad tadiii.. Pengantin Baru la nie.... :) Pasangan Bahagia nie bernama Afiq n Faryda... Meh nak kenalkan pasangan pengantin nie.. 

Pahang & Perak.. jauh jugak tue.. Tapi dah tertulis,maka bertemu lah mereka dan disatukan dengan ikatan suci ini.. cececece.... ayat jiwang karat pulak yeh... ;p 

Majlis nie ala-ala pertemuan semula dengan kawan - kawan sekolah pulak... ramai jugak la yg kami jumpa kat wedding Faryda nie... Siap bagi kad jemputan lagi.. next wedding ceremony yg akan kami bertandang... Jaga2 ye encik Hayat... Pelamin ko pulak mangsa kami seterusnya... kasi ROBOH... Hehehe... niat agak x baek disitu.. :D Meh tengok sikit siapa yg kami jumpa dekat majlis tue... Tapi nie br sebahagian.. ada lg yg xtermasuk dlm gmbar nie... 



Lepas dh selesai sesi fotografi pengantin dengan photographer bertauliah, tibalah giliran photographer n model xbertauliah pulak nak sambung tugas ye... oke.. encik2 photographer boleh duk rehat kejap.. biar kami pulak take over yeh..  Gamat pelamin tue kami kerjakan.. lepas sorang, dua orang, tiga orang panjat... Selamat la pelamin tue kukuh ye... Dan inilah antara hasilnya setelah bertungkus lumus..





Nak cerita nie... agak lawak n mengharukan sungguh.. Nak balik tue, lepas salam n peluk cium dengan pengantin perempuan je ye, Puan pengantin pun cabut la sekuntum bunga ros n bagi pada Cik Eyla nie.. 
( Semua maklum yg Cik Eyla nie Cik Bunga ) Senyum selebar yang mungkin.... Lepas tue... Puan Pengantin melangkah ke meja makan beradap siap angkat 2 jambak bunga hiasan meja ( Bunga hidup of course ) then datang kat kitaorang yg dah tercengang nie.. "Nah.. bawak balik.." Gulppp.... dah rasa macam semua orang tengok kami je.. hahahahahaha.. Terus buka langkah seribu n menuju ke kereta dengan gelak yang terbahak - bahak ( Buruk beno perangai!) hahaha.. control maluuuuu.... Xpernah lg orang buat... pengantin bagi 2 jambak bunga untuk kawan bawa balik..  
Haru.. Haru... Tapi.... TERIMA KASIH PUAN FARYDA... Saye Sukaaaaa...... :D 

Nie la Muka xcited + malu... :D 
Malu tapi Mahu!


Lepas tue Roziah merangkap kawan yang bertanggungjawab memandu kereta untuk membawa kami ke majlis persandingan tue tanya nak ke mana2 lagi x? kami nie xkesah... bawa je la ke mana2 pun... ikut sajaaaa.. Hehehehehe..... Destinasi pilihan ke Kuala Gula..Untung2 boleh pegi tengok Sanctuary yg ada dekat sana ke kannn.... Dah xjauh nak sampai, hujan pulak turun dengan lebatnya... Kami pun berpatah balik... Tapi masing2 xmao balik lagi nieh.. alang2 dah keluar bila lagi kannn.. bukan selalu dapat peluang...

So... JOM CARI MAKAN.. Semua dah kebulur dah nie... Berpatah balik ke Bukit Merah untuk menjemput insan yang bakal menaja makan petang kami pada hari ini.... Mr. R... Tettt... Then.. masuk ke kawasan Lake Town Resort usha2 kawasan sekeliling dan kami decide untuk menjamu selera di KFC at Hentian Rehat Bukit Merah... Jum Serbuuuuu..... Sementara Mr. R order.. Posing la tunggu lagi... :D




Sekian sahaja untuk kali ini.... 

Thanx kepada Mr. R yg menaja makan kami pada petang tersebut.. 
Terima Kasih Daun Keladi, Esok Lusa Belanja Lagi... 
:D

Saturday, November 26, 2011

Update Status Di Facebook

Semakin Laju Aku Berlari, Semakin Cinta Itu Menjauh Pergi.
Lantas Tidak Lagi Ku Mengejar,
Kerana Kau Hanya Bahagia Bila Ku Berhrnti.


Copy Cat dari Novel Jauh Dari Cinta karya Adah Hamidah


* Perkara inilah yang aku sedang lakukan..... Hanya melihat kau melangkah pergi dengan segaris senyuman~ xakan aku kejar dikau lagi.... pergilah mencapai bahagia yang tercipta buatmu ^_^

VCO dari Catalyst

Salam.. Hye Readers!!!

Oke.. hari nie nak kongsi dgn u olls semua tentang khasiat VCO....
ape ke VCO nie??

VCO ataupun nama panjangnya Virgin Coconut Oil

Banyak khasiat yg akn dpt d perolehi klu mengamalkan pengambilan VCO ini...

  • Terutamanya yang mempunyai masalah Allergy ( Macam cik Eyla Sulaiman nie ) sangat2 berkesan taw... Kalau dulu pantang silap makan sikit mesti gatal2 badan nie... tapi sekarang tidak lagi... Alhamdulillah... 
  • Selain itu ia sangat membantu kepada yg mempunyai masalah berat badan tue.... Macam yg cik Eyla perasan sekarang nie, badan nie terasa macam berkurang sket berat badan ny.. ( sikit je ye ).. 
  • Tapi jangan risau, kepada yg kurus ramping tue juga boleh ambil VCO nie sebab ia xakn menyebabkan anda2 semua bertambah kurus sebalik nya menambah berat badan anda... Kepada yg dh oke tue, VCO akan membantu berat badan anda untuk kekal mantain gitu.... So, mungkin berat badan CIk Eyla selama nie x ideal dengan ketinggian kut.... Dats why la berat badan turun.... 
  • Lagi satu, selepas pengambilan VCO ini, sistem penghadaman menjadi lebih baek... perut sentiasa terasa lapang.. kalau dulu.... lepas makan ke mesti rase senak n sebu je perut nie... sekarang tidak lagi....
  • Kepada yg ada masalah jerawat ( macam Cik Eyla nie jugak ) boleh cuba amalkan VCO... jerawat yg baru nk tumbuh tue akn cepat surut n kering... Selain makan, VCO juga boleh disapu pada wajah... Mula2 pakai tue memang la melekit n berminyak ( dh nama pun minyak kan ) tapi lepas bangun pagi tue n bilas, kulit muka akn terasa lebut sangat ~ Cik Eyla dah try dah... mmg best... 

* VCO nie berbentuk softgels... tapi selamat la softgels kan.... Cik Eyla Sulaiman nie kan ke allergy nk telan ubat dlm bentuk pil nie.. klu jenis cecair tue laju je... tapi disebabkan softgels, senang je la nk telan.. hehehehehehe :D



Friday, November 25, 2011

Private Diary on My Phone

Yeayyyy!!!!...

xcited je lebih....
Hehehehehe... Pagi td duk godek2 page mobile9.com terjumpa la software berguna nie..
hehehehe.. tanpa berlengah terus je download n install....
Teruja.. Teruja......
:D
* Gambar ini d ambil using webcam lappy sy ye.. dats why la xbpe nk malatop mcm HDR Camera tue ;p

Siap install software Piano lagiii..
Pandaiiiiiiiii ke nak maen...?
Apa susah.. tekan - tekan je la....

Lagi satu yg menariknya...
Mutu camera hp Samsung nie xad la setanding Sony Ericsson but.... still superb!!
Tapi dengan bantuan software HDR Camera yg di install, Wow!!!! Makin superb lah gambar2 yg diambil oleh Chinta Hati Saya Sambung Galaxy Ace S5830 ini!!!!


Baju Anganku Musnah!!!

K.E.C.E.W.A Melanda D.I.R.I

Pepagi lagi ( sebelum masuk kerja ) punya la excited merempit untuk pegi ambil baju yang ditempah...
akibat dh lambat.... xcheck n trus blk ke opis....
Sampai2 tue terus buka bungkusan n tengok.... dup..dap...dup...dap....
Sekali... Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
KENAPA MACAM NIE????

Kurung Moden yg straight?????
xpernah lagi ak tempah baju jd seteruk nie!!!!
Isk.... punya la xcited nak jahit manik n labuci2 dekat baju tue untuk pakai lusa, alih2 jadi macam nie.... agak2 korang la, klu jadi kat korang mcm mana? Mesti macam nak nages kan????
Kaen tue dah la mahal... isk... isk... isk... isk..... ;(

Padahal br je minggu lepas pegi ukur badan.... Rasanya berat badan xad la turun.. tp knp baju tue jadi besar sangat??? Tangan pulak xhengat panjang nye!!! Saiz badan sape la yg d ikut tue....

Memang xdapat la nk sama tema dengan kawan kite puan pengantin ahad nie... isk... sedih betul la.....


Love From Cameron Highlands

| xhabis habis dengan Cameron die ye |

Kenapa la asyik terlambat je nk update entry sejak lately nie ntah.... tapiiii.. selalunye pun xad la cepat mana pun.. ye dak... hehehehehehehe....

Kenapa Love From Cameron Highlands??

Sebab Puan Myra Myranda pegi honeymoon pegi honeymoon dekat sna mggu lepas....
Xcited semacam ko nyah!!!! ye la... Orang dah ada husband kannnnn....
Tapi xpe.... janji ko ingat jugak dekat aku kn....
Buktinya..... sebelum balik tue dak Myra call Cik Eyla Sulaiman nie tanya nak apa x?

Pucuk di cita ulam mendatang... Tunggu lagiiiiiii......
Nak BUNGA ROS N SAYUR!!!!!!
Strawberry xMAO ke??
Hurmm... xnak lah.. yg penting BUNGA ROSSSS tue... :D

Dan Hasilnya :


Sejuta Kali Cantek.... 

Rumah pun dipenuhi dengan haruman Bunga Ros di setiap detik..... 
Owh indahnya hari-hariku bersama Bunga Ros disisi..... 


Wednesday, November 23, 2011

Wedding Ceremony

| Siapa Pulak Yg Bersanding Nie?? |

Encik Mohd Shahrul & Puan Siti Amira

Actually dh seminggu pun diaorg nie bersanding...
Tak teringat nk update dlm blog nie ha... sorry yer... Tapi kenapa mesti sorry plak?

Diaorg nie bersanding pd tarikh 12hb November 2011 haritue... Xmao la ckp bebanyak...
jum layan pic diaorang yg sempat di snap oleh Cik Eyla Sulaiman nie yeh....
Check it Out!!!!!















Thursday, November 10, 2011

Selamat Pengantin Baru!!!

| Bulan November Dah Tiba |

Bulan yang Romantis barangkali tue sebab ramai yg pilih bulan nie untuk dijadikan detik bersejarah diaorang..

Tapi, Romantis ke? ke sebab bulan November nie da start cuti sekolah.....
Memang pun kannnn...... 

Semalam 09/11/11 ex-classmate merangkap ex-housemate Cik Eyla Sulaiman masa study dekat Politeknik Ungku Omar Terchenta sudah selamat bergelar isteri orang.. Ape ye nama husband die? hilang ingatan kejap..
Ermm... Shahrul kut... ( Kalau salah sorry ye Puan Myra Myranda )

Ini Gambar time Puan Myra Myranda nie bertunang

Cantik kan.... Tapi dah macam nak nikah terus pn ada jugak....
tyme Puan Myra Myranda nie bertunang Cik Eyla Sulaiman xdapat attend...
sebab ape ntah... Maybe mse tue sibuk dengan Final Project kut...

Kenal Puan Myra Myranda nie time study peringkat sijil dkt PUO dulu tahun 2006...
N sekali lagi kami berjumpa masa sama2 continue untuk diploma dekat PUO yang Terchenta tahun 2010 sampaikan dapat offer dari Politeknik lain boleh ditolak sebab nak continue dekat PUO Terchenta jugak...
Sengal betol Dak Eyla Sulaiman nie... Orang lain xpernah buat lagi rasenya...
Sebab apa??? Sebab yg dapat Offer tue dr Politeknik Arau Perlis... Jauh... Xleh balik slalu...
Nanti rindu dekat Lake Garden.. Ada kaitan ke??

Asalnye dak Myra nie nk pilih 11/11/11 utk tarikh nikah die.. Tapi xad rezeki agaknya sebab tarikh tue dah full book... Tok Kadi pun xmenang tangan nak handle sume akad nikah....

Tapi apa2 pun, kebahagiaan setiap pasangan tue bukan bergantung kepada kecantikan tarikh yang dipilih...
Tapi toleransi pasangan tue untuk mengawal laluan yang bakal dilalui mereka..

Ishh... xbole bagi nasihat lebih2.. Macam la awak tue dah kawen kan.... oke.. stop!!!

12/11/11 bersamaan dengan hari Sabtu ini ialah tarikh majlis persandingan di rumah pengantin perempuan..
disebabkan rakan2 baik yang laen agak jauh n mungkin xdapat datang,
dengan senang hatinya Cik Eyla Sulaiman meminta bonda dan ayahanda nya untuk menemani puteri sengal mereka ini untuk bertandang ke majlis persandingan dak Myra tue nanti... Segan pulak kalau xberteman kan....

Oke... cukup untuk hari ini!!



Wednesday, November 09, 2011

Jom Baca Novel Secara Online

Assalammualaikum....

Hye kwn2 n Bloggers sekalian alam....
Hari nie nak share pasal page http://www.penulisan2u.my
Dekat page nie kawan-kawan semua dapat baca novel and cerpen secara online...
Kebanyakkan penulis akan bermula di penulisan2u.my ini untuk mendapatkan reaksi and komen berguna oleh pembaca-pembaca yang masuk ke page nie untuk membaca.
Seronok taw kawan-kawan semua.
Jom preview sket macam mana la rupanya page tue ye...


Kalau nak tengok secara live lagi... Klik url kat bawah nie :



Cik Eyla Sulaiman selalu jugak baca novel kat page nie.... Tapi xla baca online kn....
Save kan page tue dalam lappy n malam2 baru Cik Eyla Sulaiman membaca...
Siang hari kan bekerja... hehehehehehehehe.... :D

So... selepas membaca satu-satu novel tue tapi xfull story la ye.....
Kebanyakan novel tue akan dijilidkan dan dipasarkan oleh syarikat2 penerbit buku yang terkenal dekat Malaysia nie seperti Alaf 21, Kaki Novel, Karyaseni Enterprise, Fajar Pakeer dan lain2...

Dari sini, pembaca boleh membuat penilaian samada nak beli novel tue ataupun tidak. Dari pembacaan awal mesti kita boleh tahu yang novel tue menepati selera pembacaan kita ataupun tak... Jadi xada lah timbul isu MENYESAL sebab tersalah beli novel yang macam xkena dengan anak tekak kita nie kan...

Dari hasil pembacaan novel secara online nie, Cik Eyla Sulaiman pun dah membuat PEMBELIAN NOVEL SECARA ONLINE... Lagi senang kan... kadang-kadang kita pergi ke book store punya la susah nak dapatkan satu-satu novel tue kan... Stok habis la... macam2 la... so... kalau beli secara online nie, kita boleh la tahu samada novel yang kita nak tu ada stok ataupun  tak.. jimat masa dan tenaga... Tapi kalau xad stok pun kita boleh order dulu n pihak penerbit akan confirm semula bila novel tue dah ada stok.. Lagi satu, kadang2 syarikat penerbit nie ada buat PENDAFTARAN AHLI, so bila dah mendaftar, kadang2 anda layak untuk mendapat POTONGAN HARGA bagi setiap novel yang dibeli secara online.. BEST KAN???

So.. Tunggu apa lagi.... Jum ke page http://http://www.penulisan2u.my hari ini juga....



Mensyukuri Hari-Hari Ku

| Hari Ini Berjalan Dengan Lancar |

Alhamdulillah..... Masih Mampu Bernafas + Tersenyum + Tertawa + Apa2 Saja Yang Sewaktu Dengannya
Syukran Ya Allah.....

Hari nie tetiba nak berkongsi pengertian maksud Ayatul Kursi yang diamalkan selama ini
Banyak manfaat dari pembacaan dan pengamalan ayat ini yang mana antaranya ialah :

  1. Dapat mendatangkan hajat bila dibaca 100 kali pada waktu tengah malam setelah melakukan shalat sunat hajat.
  2. Dapat mengusir, menghilangkan dan menghindar dari gangguan jin, syetan/setan, makhluk ghoib, makhluk halus dan sebangsanya serta gannguan dari orang-orang zhalim. Bacalah ayat kursi pada setiap permulaan siang dan malam hari.
  3. Menyembuhkan orang gila dan kerasukan/kesurupan dengan cara membaca 11 kali pada orang gila dengan sambil ditiup-tiupkan.
  4. Penyembuhan segala macam penyakit dengan menulis ayat kursi pada wadah air minum seperti gelas, mangkuk, cangkir, kendi, piring, dan lain-lain.
Insyaallah jika diamalkan membaca ayat ini, akan dapat membantu kita dikala kesusahan.. Tapi jangan la bila ditimpa musibah atau susah baru nak amalkan ayat nie... amalkan setiap hari di setiap permulaan hari dan penghujung malam....

Jom preview Ayatul Kursi dan Maksudnya :



Eagle Ranch, Negeri Sembilan

Kluang, Johor

Kluang, Johor
Kahwen Kak Lynn

~True Friends~


Chenta Pic Nie ^__^