YANG DATANG MELAWAT:

Hye Semua!!

Hye Semua!!
Cik Eyla Sulaiman
My photo
Semanggol, Perak, Malaysia
Assalammualaikum kpd smua.. slmt brkenalan.. n pd yg sudi mengikuti blog ak nie thanx a lot ya.... pd yg ske follow, pd yg xsuke jgn la follow oke... (:
MASIHKAH ADA CINTA

Klik link dibawah untuk baca Novel :
Powered by Blogger.

Monday, September 17, 2012

Berkasih Sayang Bersama Opet & Momo

Assalammualaikum dan selamat petang...

Hari nie Cik Eyla Sulaiman nak story pasal Hamster la pulak.. asyik dengan resepi n aktiviti yang lain-lain je kan.. so harinie jom kita bersantai dengan haiwan yang comel lagi lincah nie.. Macam mana boleh terbeli dan terbela 2 haiwan cute nie? Macam nie story dia... pada suatu petang yang cuacanya tak berapa nak syahdu... eh... melalut je.. Masa adik Cik Eyla bercuti sempena Raya Aidilfitri haritue kalau tak salah hari ahad nak hantar dia ke bus stand, *dah habis cuti so nak balik ke kolej la kan.. da la keluar dari rumah dah lambat, boleh pulak dia ajak melencong ke Taiping dulu semata-mata nak beli benda alah nie.. turutkan je la kehendak adik tue ye... masuk segala ceruk jalan shortcut yang ada.. elak segala traffic light yang ada.. Alhamdulillah.. sampai juga ke kedai yg jual haiwan2 comel nie semua.. so macam tue la kisah macam mana boleh terbeli si comel nie... kalau kira dari hari tue, dah nak dekat sebulan la adik Cik Eyla nie bela Opet dan Momo... Nama diaorang nie pulak Cik Eyla yang taruk... ate.. dah adik tak reti-reti nak taruk nama.. so lekat la nama tue.... Tapi kalau nama Momo tue tukar ke Oppa oke x?? hehehe Opet dan Oppa... xyah la kut.. Momo lg cute sebutan dia... 

Meh nak kenalkan diaorang :

Ini si Momo (jantan) yang kecil dan lincah

Ini si Opet (betina) yang gemuk dan kuat makan

Momo memang suka sangat la exercise ngan roller tue.. si Opet pulak kerjanya turun naik papan gelongsor tue je... naik atas then tido... tue la koje nye...


Jap lagi adik dah nak balik ke kolej dan yang paling syok nya minggu nie Cik Eyla Sulaiman diamanahkan untuk menjaga anak-anak dia nie.. Minggu-minggu sebelum nie di bawa balik ke kolej, tapi disebabkan hari nie dia balik naik motor so kena tinggal la Opet dan Momo dekat Kampung.. Tak apa yer Opet dan Momo, Mama Eyla sedia menjaga korang dengan penuh kasih sayang... :D

Dik... kalau deme sakit ke mati ke, jangan salahkan aku yer.... aku mana ada amek kursus ke hape nak jaga haiwan-haiwan comel macam diaorang nieh.. Tapi selamat la Encik Google sedia membantu.. search je apa yang nak tahu tentang hamster semua Insyaallah ada.. siap ada tips-tips yang berguna lagi.... 

Salam Sayang,
Cik Eyla Sulaiman 

Friday, August 24, 2012

PUDING TRIFLE

Resepi kedua yang nak di share kali nie adalah PUDING TRIFLE... Sumber resepi nie dari KongsiResepi.com tapi lupa dah pulak dari blog yang mana satu... Hehehehe... Cik Eyla Sulaiman dah try buat Puding Trifle nie 2 kali dah. 1st trial tak berapa menjadi sangat sebab bahan xcomplete.. ye la cari bahan dekat kedai runcit je memang la tak jumpa kan... 2nd trial menjadi la sebab semua bahan ada.. :) Okay.. meh kita go thru bahan-bahan dan cara-cara untuk buat Puding Trifle ala Cik Eyla Sulaiman nieh...

Bahan-Bahan (Untuk 5 orang makan)

  • Swiss roll 
  • Serbuk Jelly *Brand apa pun boleh dan pilih perisa yang anda suka yer...
  • 1 Tin buah-buahan campuran
  • 1 Tin Laici
  • 3 sudu besar tepung Kastard
  • 1 Tin Susu cair *Guna cap ideal sedap sikit... :)
  • 3 sudu Gula
  • Sedikit air

Hiasan Tambahan :

  • Whipping Cream

Cara membuat Puding Trifle :

1st Layer
Potong Swiss Roll dan susun dalam bekas lutsinar *Baru nampak layer2 yang cantik tue nanti.

2nd Layer
Masukkan Tepung kastard dan sedikit air ke dalam mangkuk.. Gaul supaya tepung tak berketul. Masukkan air dari buah-buahan campuran dalam tin, susu cair dan gula. *rasa sikit, agak-agak tawar tambah sikit lagi gula
Tuang adunan tadi ke dalam periuk. Masak dengan api yang sederhana. Gaul selalu supaya adunan tak berketul dan melekat. Kacau sehingga adunan mendidih.
Tuang adunan ke atas lapisan Swiss Roll yang disusun tadi.

3rd Layer
Masukkan buah-buahan campuran dan laici ke atas lapisan Kastard tadi... tabur je ikut suka yer... :)

4th Layer
Larutkan Serbuk Jelly segera tadi dengan air panas.. Biar sejuk dan pekat sikit barulah tuang ke atas susunan Buahan-buahan tadi.

5th Layer
Hias dengan whipping cream.. Tak nak pun xapa.. Boleh je hias dengan buah-buahan.. 

Simpan dalam peti sejuk.. dalam  1jam ke 2 jam dan boleh dimakan... Lagi sejuk lagi best... 

Sangat-sangat lah sesuai dimakan masa musim panas... Memang menyejukkan anak tekak.. :) Dan semestinya mendapat permintaan yang tinggi dari ahli keluarga.. 


Ada tambahan buah dragon fruit disitu ya... Masa menghias tue ternampak lah pula buah nie.. terus potong-potong dan tabur atas jelly :)

CORNFLAKES MADU


Di musim perayaan nie terasa nak berkongsi resepi kuih raya lah pulak kan... Tapi hari-hari biasa pun boleh je jugak buat biskut nie.... (biskut tak biskut sangat la) boleh dibuat kudap-kudapan masa tengok tv ke.. tak pun letak dalam Tupperware untuk bekal time-time lapar dekat office, boleh je.. Berbalik pada tajuk asal.. Cik Eyla Sulaiman nak berkongsi resepi CORNFLAKES MADU ala Eyla Sulaiman. Sangat mudah dan tak perlu masa yang lama untuk buat cookies raya yang satu nie.. Bahan-bahan dia pun sangat la mudah untuk didapati..

Bahan-bahan (Boleh dapat 60-70 paper cup yang sederhana)

  • 2 sudu makan butter / marjerin *tapi kalau nak sedap Cik Eyla suggest guna Butter oke
  • 2 sudu makan susu pekat *Guna gula pun boleh, tapi guna susu lagi lemak berkrim jadinya
  • 5 sudu makan madu
  • ½ kotak Cornflakes

Cara-cara membuatnya :
  • Panaskan kuali, guna api yang sederhana sahaja ye, kemudian masukkan Butter. Kacau sehingga Butter cair.
  • Masukkan susu dan madu. Kacau hingga mendidih *Sampai timbul buih-buih tue
  • Padamkan api. Masukkan Cornflakes ke dalam bahan yang dimasak tadi. Gaul rata.
  • Masukkan adunan ke dalam paper cup.
  • Bakar selama 15 minit.
  • Sedia untuk dimakan.


Sempena dengan Hari Raya Aidilfitri tadi Cik Eyla Sulaiman berkesempatan la buat Cornflakes Madu nie lebih kurang 130 paper cup macam tue (sekotak Cornflakes). Masa 1st raya dah tinggal separuh Tupperware... Raya ke-3 dah tinggal Tupperware kosong je la kan.... Lepas tue banyak sangat permintaan so  Raya ke-4 buat lagi, pun sekotak Cornflakes jugak.. Balik kerja semalam tengok tinggal lebih kurang 10 paper cup je lagi.. Ramai jugak eh yang minat Cornflakes Madu nieh.. Selamat la bahan-bahan nyer mudah je dan yang penting sangat mudah untuk dibuat. Agaknya nanti nak kena buat lagi kut, buat bekal dekat office.. Agak-agak boring boleh mengunyah Cornflakes madu ... 

Eagle Ranch, Negeri Sembilan

Kluang, Johor

Kluang, Johor
Kahwen Kak Lynn

~True Friends~


Chenta Pic Nie ^__^