YANG DATANG MELAWAT:

Hye Semua!!

Hye Semua!!
Cik Eyla Sulaiman
My photo
Semanggol, Perak, Malaysia
Assalammualaikum kpd smua.. slmt brkenalan.. n pd yg sudi mengikuti blog ak nie thanx a lot ya.... pd yg ske follow, pd yg xsuke jgn la follow oke... (:
MASIHKAH ADA CINTA

Klik link dibawah untuk baca Novel :
Powered by Blogger.

Monday, January 16, 2012

KarenahAnakSaudara

HariMingguYangCeria

Hari minggu yang super duper ceria sebab ada kanak-kanak ribena yang bertandang ke rumah..
Sapa lagi kalau bukan cucu2 mak abah & mak a.k.a anak2 buah Cik Eyla Sulaiman lah tue kannn..
Bukan setakat ceria je, kecoh rumah tue dibuatnya..
Tapi, macam mana budak-budak nie boleh bertandang ke rumah kami?
Diaorang nie sebenarnya menetap dekat Tanjung Malim sebab papa diaorang a.k.a abang sulung Cik Eyla nie kakitangan UPSI.. *dari baby lagi diaorang nie terbiasa lepak kt rumah tokwan n nenek diaorang nie.. 

Budak-budak nie balik ikut papa n mama diaorang la, balik kampung sebelah mama diaorang dekat Selama nun.. tengok nenek diaorang yang demam.. so kami sekeluarga pun pergi la melawat sama hari sabtu tadi... Time nak balik tue, masing-masing pun kalut la nak ikut... nak-nak pulak yg sulung tue.. lagi la kannn... bila mama dia tanya "Along anak sapa?..." n dengan muka xbersalahnya budak tue jawab "Along anak NENEK... " so.. hahahahaha.... tunggu lagi.. pujuk la macam mana pun, tak kan mahunya budak tue tinggal... Lepas tue boy yg lagi sorang pun nak ikut... ha.. ikut... Tinggal la 2 orang gegurl dekat papa n mama die... yg boy sume ikut kiteorang balik... 

Baru berapa minit masuk kereta, dah selamat di alam mimpi... hai la budak-budak nie... Ini tak lain tak bukan simpan tenaga untuk terloncat-loncat dekat rumah nanti la nie... confirm...

Mula-mula budak nie yang terlelap dulu.. duk sembang-sembang sambil berdiri, tengok2 mata dah terpejam.. budak nie memang senang nak terlelap.. sambil berdiri pun boleh... 

*Akhirnya si abang yang memang liat nak tidur siang pun tewas.. tertidur jugak... Macam-macam gaya korang tidur kan.. 

*Disebabkan mama die tak jumpa puting dak Debab nie, Tokwan pun singgah la kedai beli puting baru.. tapi ada something lagi barang yang akan budak nie cari time nak tidur tertinggal dekat rumah nenek die kat Selama nun.. KAEN BUCUK.. kalau budak lain duk usung bantal bucuk je kan.. tapi die nie, mesti ada 3 benda baru boleh tidur malam :
i. Puting
ii. Kain Bucuk
iii. Bantal Ben 10
Kalau 3 benda nie tak ada, memang kecoh la rumah jadinya...

Bila malam, kecoh budak nie cari kaen bucuk die yang tertinggal tue... kaen bucuk tue actually kaen lampin yg kaler putih tue... Puas la abah pujuk die... budak tue duk la meranung+menjerit... "Wan... jum la p umah tok ebab.. ebab nak amek kaen ebab....sob..sob..sob.." aku yang duk dalam bilik duk gelak je la... kekekeke.....

Esoknya pagi-pagi lagi dah bawak budak Debab nie g kedai... cari lauk untuk masak tengahari n beli jajan untuk die la... aku duk pilih-pilih lauk, die sibuk duk menyembang dengan orang.. hai la budak kecik nie... baru 3 thn setengah dah kecoh duk menyembang.. *tapi budak nie memang kecoh pun... 

Balik rumah duk sediakan bahan-bahan untuk memasak, budak debab nie duk maen air dalam bilik mandi.. Pagi tue saja dah 2 kali dia bersiram... budak-budak dengan air mana la boleh dipisahkan.. ye dak.... Dah siap mandi trus lari masuk rumah.. apa lagi... "Gedebummmmmmmmmmmmmmmmmm..... " elok je lending sebelah aku yang kusyuk duk prepare bahan-bahan nie... Siap cakap lagi.. " Achik la nie.... tak nampak Ebab...!!! haaaaaaaaaaaaa!.." aikkkkkkkk achik ko yang innocent nie pulak yang dipersalahkan.... 

Macam-macam karenah betul la budak-budak nie.. Malam tadi dah balik, so kembali sunyi la rumah tue... 

*Kan ke best kalau ada baby kat umah... Tapi saye tak mau adik kecik lagi dahhh..... he3... :D



No comments:

Post a Comment


Eagle Ranch, Negeri Sembilan

Kluang, Johor

Kluang, Johor
Kahwen Kak Lynn

~True Friends~


Chenta Pic Nie ^__^